4 مولفه از هوش عاطفی:

موضوع مقاله امروز ما در مورد هوش هیجانی 🧠هستش که به بحثی داغ و پر چالش تبدیل شده، پس دونستن این اطلاعات از واجباته❗️❗️❗️❗️❗️❗️
بعضی آدم ها در ریاضیات عالی هستند، در حالی که بعضی دیگر مهارت خاصی در ادبیات دارند. برخی از مردم حس ششم برای کسب و کار و کارآفرینی دارند، ولی برخی دیگر نابغه های موسیقی و هنر هستند.
صرف نظر از هر نوع هوشی که شما می شناسید، جنبه ای از هوش وجود دارد که پرداختن به آن ضروری ست: هوش عاطفی.
هوش عاطفی به این معنی است که با احساسات خود و دیگران هماهنگ باشید یعنی قادر به شناسایی، مدیریت و حتی پیش بینی احساس خود یا شخص دیگری باشید.
به بیان ساده هوش عاطفی به معنای نحوه تشخیص و واکنش شما به احساسات دیگران و همچنین نحوه مدیریت احساسات خود و درک اینکه دیگران چگونه ممکن است آن ها را درک کنند، اشاره دارد.
فهرست محتوایی مقاله
رابطه هوش عاطفی و ارتباط برقرار کردن با دیگران:
هوش عاطفی به ما کمک می کند تا تحت فشار موقعیت های مختلف آرام بمانید، لحظات ناخوشایند و سخت را مدیریت کنید و بتوانید با افراد مختلفی که ملاقات می کنید، ارتباط برقرار کنید.
هرچه هوش عاطفی ما بالاتر باشد، در درک احساسات خود و اطرافیانمان بهتر خواهیم بود و می تواند به ما کمک کند با مردم بهتر ارتباط برقرار کنیم و همدلانه تر باشیم.
بنابراین هرچه ما در درک و نام گذاری احساسات مان و این که چرا ممکن است اینطور احساس می کنیم، بهتر باشیم، راحتتر می توانیم نسبت به احساس دیگران بینش پیدا کنیم.
همچنین به ما بینشی می دهد که سؤال بپرسیم، نه اینکه بر اساس فرضیات عمل کنیم.
4 مولفه از هوش عاطفی:
وقتی از هوش عاطفی صحبت می شود 4 مولفه اصلی وجود دارد که ما باید آن ها را بدانیم. هوش عاطفی به چهار دسته کلی تقسیم می شود. دو دسته که بیشتر شخصی هستند (درباره خود درونی) و دو دسته که بیشتر ارتباطی هستند (در مورد روابط با افراد دیگر).
1️⃣ مولفه اول هوش عاطفی: (خودآگاهی)
یعنی توانایی درک احساسات، عواطف، هیجانات مان و هر چیزی که آن ها را تحریک می کند.
مثال: من گریه می کنم چون ناراحت هستم.
اینجاست که خود آگاهی به کمک مان می آید برای اینکه علت ناراحتی خود را پیدا کنیم تا بتوانیم آن را مدیریت کنیم؟
آیا علت ناراحتی من به خاطر احساس تنهایی است یا دلشکستگی؟
2️⃣ مولفه دوم هوش عاطفی: (خودتنظیمی)
دانستن اینکه چگونه احساسات و تکانه های خودمان را مدیریت کنیم.
این جنبه از هوش هیجانی به توانایی ما در تنظیم احساساتی که تجربه می کنیم اشاره دارد. آیا وقتی عصبانی هستیم به دیگران آسیب می رسانیم؟ آیا یک نظر آزاردهنده کل روز ما را خراب می کند؟ یا مهارت های مقابله ای مانند تنفس عمیق، خودگویی مثبت و استراحت نیاز دارید؟
خود تنظیمی به ما در سازگاری و انعطاف پذیر بودن در هنگام تغییر شرایط، تحت تاثیر نبودن هیجانات و احساسات، جلوگیری از تصمیمات و عکس العمل های تکانشی و … کمک می کند.
3️⃣ مولفه سوم هوش عاطفی: (آگاهی اجتماعی)
شناخت و درک احساسات دیگران و همچنین توانایی ما در انتقال احساسات مان به دیگران است.
آگاهی اجتماعی به ما کمک می کند تا بفهمیم چه چیزی باعث میشود که ما احساس خاصی داشته باشیم، بنابراین بهتر میتوانیم بفهمیم که چه چیزی باعث میشود دیگران نیز چنین احساسی داشته باشند.
از سوی دیگر، هرچه بیشتر با احساسات خودمان در ارتباط باشیم، بیشتر می توانیم تشخیص دهیم که آنچه در ما یک گونه احساس ایجاد می کند ممکن است احساسات کاملاً متفاوتی را در شخص دیگری برانگیزد.
4️⃣ مولفه چهارم هوش عاطفی: (مدیریت روابط)
این مولفه به ما کمک می کند تا به طور موثر با دیگران ارتباط برقرار کنیم و حتی چالش های موجود با آن ها را مدیریت کنیم.
وقتی با احساسات دیگران هماهنگ باشیم، میتوانیم دوست، همکار و … بهتری باشیم. اینکه یک نفر در هنر خوب باشد به این معنی نیست که می تواند راحت با دیگران ارتباط برقرار کند، اینجاست که این مولفه از هوش عاطفی به کمک ما می آید.
سوالات متداول هوش عاطفی:
🟠 آیا افراد با هوش عاطفی بالا با احساسات دیگران هماهنگ هستند؟
🔸افرادی با چنین ویژگی هایی به راحتی با احساساتی که دیگران تجربه می کنند هماهنگ می شوند. افراد با هوش عاطفی بالا با حساسیتی که به سیگنالهای احساسی درون خود و محیط اجتماعی دارند میتوانند دوست، والدین، رهبر یا شریک عاشقانه بهتری شود.
🟠 آیا افراد با هوش عاطفی بالا همدلی بیشتری دارند؟
🔸 این افراد قادر به تشخیص و درک احساسات دیگران هستند، مهارتی که با همدلی گره خورده است. فردی که این نوع ضریب هوشی بالایی دارد می تواند به وضوح دیدگاه شخص دیگری را بشنود و درک کند. افراد همدل عموماً از افراد زندگی خود حمایت می کنند و به راحتی احساسات خود را طوری تعدیل می کنند که با خلق و خوی افراد دیگر همخوانی داشته باشد.
🟠 آیا می توانیم هوش عاطفی خود را تقویت کنیم؟
🔸 می توانید با یادگیری شناسایی و درک احساسات شروع کنید. اگر بتوانید احساسی را که تجربه می کنید نام ببرید، شانس بیشتری برای درک آنچه احساس می کنید دارید. شما همچنین می توانید یاد بگیرید که قبل از اقدام و قضاوت فقط با کمی توقف و فکر کردن، احساسات خود را بهتر مدیریت کنید.
🟠 آیا افراد با هوش عاطفی بالا عملکرد بهتری در محل کار دارند؟
🔸 بعضی از مطالعات ارتباطی بین هوش عاطفی و عملکرد شغلی پیدا کردهاند، در حالی که بسیاری دیگر هیچ ارتباطی را نشان ندادهاند، اما نبود این نوع هوش چالش هایی را در زندگی افراد و سایر جنبه های زندگی شان به وجود می آورد.
کاربردهای هوش عاطفی:
🟢 این هوش باعث کاهش استرس و اضطراب می شود.
🟡 به ما کمک می کند تا بتوانیم با دیگران همدردی کنیم.
🟢 در برقراری ارتباط موثرتر مسیر ما را هموارتر می کند.
🟡 در مدیریت تعارض ها و چالش ها به ما کمک می کند.
🟢 به ما در غلبه بر مشکلات کمک می کند.
تفاوت هوش هیجانی و هوش عاطفی:
هوش عاطفی و هوش هیجانی به طور کلی به یک مفهوم اشاره دارند، اما در برخی زمینهها ممکن است تفاوتهایی داشته باشند.
🟣 تعریف:
هوش عاطفی: به توانایی شناسایی، درک و مدیریت عواطف خود و دیگران اشاره دارد. این مفهوم معمولاً شامل مهارتهایی مانند همدلی، آگاهی از خود و مهارتهای اجتماعی است.
هوش هیجانی: بیشتر به توانایی درک و مدیریت هیجانات و احساسات مرتبط است و ممکن است به عنوان یک زیرمجموعه از هوش عاطفی در نظر گرفته شود.
🟣 تمرکز:
هوش عاطفی بر روی روابط اجتماعی و تعاملات انسانی تمرکز دارد.
هوش هیجانی بیشتر بر روی جنبههای فردی و درونفردی هیجانات و احساسات تمرکز میکند.
دیدگاهتان را بنویسید